KALENDÁŘ ZDRAVÍ — ÚNOR #02
Tak tu máme druhý díl seriálu o fungování našeho těla během jednotlivých měsíců.
Porozumění a naladění se na sebe a své tělo považuji za velmi důležitou složku naší vnitřní harmonie a rovnováhy — protože když budeme zdravotně nebo fyzicky rozložení, nedokážeme pracovat efektivně, soustředěně, s lehkostí a radostí…
A ani žít, žejo… A o to přeci jde především.
TAKŽE JDEME NA TO:
ÚNORU VLÁDNE JEŠTĚ STÁLE ELEMENTU VODY A NEJVÍCE OHROŽENY JSOU NAŠE LEDVINY!
Ty jsou spojené s emocemi jako je strach, panika, sklony k depresím a slabá vůle.
Ledviny se v TČM považují za základní orgán, který určuje délku našeho života, proto bychom se o ně měli starat s péčí maximální.
Jejich energie se rozdává dalším orgánům a sama nejde nijak navýšit, můžeme se pouze snažit o co nejpomalejší pokles a o udržování této energie v co nejvyšší kvalitě => moc hezky se toto dá nazvat právě UMĚNÍM ŽIVOTA.
A jak tedy opečovat v únoru naše ledviny?
Vydržet ještě chvíli ve vnitřním klidu, v teple, vyhněte se bujarým večírkům s přemírou alkoholu a nedostatkem spánku (že by přeci jen suchý únor??!! ), pozor též na kávu (ajajaj.… ), nespěchejte (ani při jídle, ani jinde…) a nepodléhejte pokud možno stresu.
Já osobně STRES považuji za zabijáka dnešní doby č.1 — kam se hrabe cukr a pšenice — ta je taky krajně nevhodná, ale podle mě pokud zvládneme pracovat se stresem a žít ve své vnitřní rovnováze, tak si v nějaké rozumné drobné míře sem tam nějaký ten dortíček či rohlíček dopřát můžeme..
Naopak pokud budeme žít ve spěchu a stresu, nebudeme v souladu sami se sebou, tak ani strava bohatá na veškeré super-pozitivní složky nás nezachrání…
Takže myslete na zpomalení, dopřejte si procházky v přírodě a teplo a nenechte se vyvést z míry.
Smyslovým orgánem ledvin jsou též UŠI! Pečujte tedy i o ně, udržujte je v teple.
Vrchol aktivity ledvin je mezi 17:00 — 19:00 hodinou, proto v tuto dobu hodně pijte, neb jedou na plné obrátky! A aktivujte svůj lymfatický systém — dopřejte si procházku v přírodě, masáž, jógu.
Nejslabší jsou potom naše ledviny mezi 5:00 — 7:00 hodinou ranní, tak je v tuto dobu nechte odpočívat.. Ranní káva před 7:00 hodinou je docela slušný nářez…
A co ledviny rády jí?
Mají rády zejména zahřívací potraviny — teplé vývary, obiloviny (pohanka má prohřívací schopnost, jáhly jsou zásadité a pomáhají snižovat kyselost, případně oves) a luštěniny, které svým tvarem ledviny připomínají (fazole bílé, červené, adzuki), či čočku.
A také nakvašenou zeleninu, červenou řepu, celer (i řapíkatý), česnek, pórek, petržel, růžičkovou kapustu, zázvor, skořici, z ryb třeba tuňáka.
Prospěšná je i miso pasta, tamari sojová omáčka, umeocet — tak začněte kouzlit v kuchyni!
Jo a kvalita funkce ledvin se projevuje mimo jiné na našich vlasech! Takže proto při stárnutí padají, řídnou, šediví.
A taková vyloupaná sezamová semínka napomáhají vlasům navracet jejich původní barvu, takže fungují proti šedinám, hmmmmm, ahaaaaa…
No a bylinky a tinktury můžete použít — lichořeřišnici, kopřivu, zlatobýl, tužebník.
A přidám i mou oblíbenou aromaterapii — vůně na močové cesty a lymfatický systém jsou jalovec, cedr, tymián, na rozproudění energie funguje krásně rozmarýn.
Tak přeji pomalý a klidný únorový rozjezd, hezky slow&flow!
A pokud by vás ještě něco zajímalo, neváhejte se ptát v komentářích.
Krásný den, Míša
Sdílet na Facebooku
Chcete zůstat v kontaktu?
Zaujal váš článek? Můžeme zůstat v kontaktu. 🙂
Přihlášení k odběru newsletteru
Děkuji Vám za zájem. 🙂
Můžete se těšit na občasné newslettery s inspirací pro Váš Slow&Flow život. 😉
Mějte krásný den,
Míša